Miód lipowy należy do powszechnie znanych i lubianych miodów. Ma barwę zielonkawą do jasno-bursztynowej. Po krystalizacji zmienia ją na białą, lekko złocistożółtą. Charakteryzuje się silnym aromatem, przypominającym woń lipy. Kwiaty lipy zawierają olejki eteryczne np. hesperydynę, garbniki i goryczki. Dzięki tym związkom miód lipowy wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, uspakajające, wykrztuśne. Spożywanie miodu lipowego wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
Zalecany przy przeziębieniach, kaszlu oraz stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, zapaleniach zatok obocznych nosa, w chorobach dróg moczowych, schorzeniach reumatycznych oraz przy nerwicach.
Jest zaliczany do miodów o wysokiej aktywności antybiotycznej.
Kiedy grypa znów cię zmoże, miód lipowy ci pomoże.
On wyleczy cię z anginy, bez brania tetracykliny.
(autor Jerzy Gala)
Powyższe informacje mają charakter edukacyjny i nie stanowią porady medycznej